Goda råd

Goda råd

Feromoner för katt

Vad är feromoner?

Katten har ett område i ansiktet som utsöndrar doftsignaler. Dessa doftsignaler kallas feromoner och avges från kattens kind. Alla som någon gång har träffat en katt känner säkert till att katter gärna stryker sin kind mot både människor och föremål i dess närhet. Detta beteende beror på att katten vill markera sitt territorium med feromoner, när katten känner lukten av feromonerna i sin omgivning känner den sig lugn och säker.

Feromoner utsöndras också när katthonor löper, så kallade sexualferomoner. Dessa feromoner är mycket starka signaler och gör att handjuren känner sig sexuellt attraherade av katthonan. Feromoner förekommer i varierande grad hos alla däggdjur.

Det finns syntetiska feromoner som verkar på samma sätt som de feromoner som katten naturligt avger från ansiktet. Dessa syntetiska feromoner fungerar på samma sätt som de naturliga, de gör att katten känner sig lugnare och mer avkopplad i den miljö den befinner sig i.

Hos oss kan du köpa feromonet Feliway. Produkten finns dels som spray, och dels som en eladapter som kontinuerligt utsöndrar feromonet under en 4-veckors period.

>> Hela Feliway sortimentet hittar du här

Feliway-feromoner används med fördel för:

  • Katter som klöser på väggarna
  • Katter som kissar på fler ställen
  • Resor med din katt
  • När katten plötsligt måste byta miljö
  • Introduktion av en ny katt i ditt hem
  • Veterinärbesök och vid många andra tillfällen

Feromoner kan lösa många problem men det är viktigt att ta reda på den verkliga orsaken till varför din katt beter sig på ett visst sätt. Genom att ta reda på orsaken, göra rätt åtgärd och samtidigt använda Feliway så har du goda chanser att lösa problemet.