Goda råd

Goda råd

Feromoner för hund

Vad är feromoner?

Tikar har ett område vid juvern som efter valpning utsöndrar doftsignaler. Dessa doftsignaler kallas feromoner (på engelska Dog Appeasing Pheromone, DAP) och är viktiga för valparnas relation till tiken och valparnas känslomässiga stabilitet. Genom feromonerna håller sig valpen i närheten av tiken och får på så sätt sin grundtrygghet vilket gör att valpen senare i sin utveckling vågar ge sig ut på upptäcksfärder i sin omgivning. Feromonerna verkar också lugnande på tiken och ger henne en känsla av naturlig trygghet.

Feromoner utsöndras också när tikar löper, så kallade sexualferomoner. Dessa feromoner är mycket starka signaler och gör att hanhunden känner sig sexuellt attraherad av tiken. Feromoner förekommer i varierande grad hos alla däggdjur.

Feromoner har alltså betydelsefull påverkan på hundar. Feromonet DAP ger både valpar och vuxna hundar en trygghetskänsla och har en avstressande effekt. Feromoner är artspecifika vilket betyder att de feromoner som hundar utsöndrar inte uppfattas av katter, människor eller andra däggdjur.

Hos oss kan du köpa produkter av varumärket Adaptil, vilka innehåller en syntetisk kopia av det naturliga feromonet och har samma avstressande effekt. Produkten finns dels som spray, och dels som en eladapter som kontinuerligt utsöndrar feromonet under en 4-veckors period.

 >> Hela Adaptil-sortimentet hittar du här

 

D.A.P. feromoner används med fördel vid:

  • Fyrverkerier/smällare
  • Transport/åksjuka
  • Tillfällen då lättstressade hundar lämnas ensamma hemma
  • Introduktion av valpen i nya hemmet
  • Hundpensionat
  • Situationer eller perioder då hunden lätt blir stressad eller orolig