Våren och sommaren är härliga tider i vårt avlånga land. Vi vistas automatiskt mer utomhus tillsammans med våra hundar och njuter av värmen och ljuset. Trädgården, skogen eller stranden – naturen är ljuvlig. Men det finns tyvärr ett men, det är inte bara vi som njuter av plusgrader, även fästingarna kommer fram och är som mest aktiva under årets varma månader. De är som mest aktiva när det är över 5 plusgrader, alltså oftast mars-oktober.
Det är viktigt att skydda sin hund mot fästingar. Inte bara för hundens skull, utan även för vår egen. Hundar som är ute mycket riskerar att ta med sig fästingar in i våra hem, därmed riskerar både vi och våra hundar att bli utsatta för fästingburna sjukdomar. Så investera i en bra fästingplockare och se till att skydda din vän mot dessa otrevliga små varelser!
I Sverige är de två fästingburna sjukdomar vi talar mest om borrelia och anaplasma.
Sjukdomen borrelios är, tvärtemot vad många tror, ovanlig hos hundar i Sverige. De antikroppar mot borreliabakterier, som påvisas genom blodprover, kan förekomma hos fullt friska hundar. Och de flesta infekterade hundar (cirka 95 procent) utvecklar aldrig kliniska symtom. Tyvärr är de flesta tester som finns idag svårtolkade. Därför bör man utesluta andra sjukdomar innan man fastställer borrelia som orsak till hundens symtom.
Kom också ihåg att fästingen för det mesta inte sprider smittan omedelbart, utan först efter att den sugit blod under ett till två dygn.
Till skillnad från borrelios är granulocytär anaplasmos en relativt vanlig sjukdom hos både hund och människa. Sjukdomen sprids via en mycket vanligt förekommande fästingart som finns i stora delar av Sverige. Precis som vid borrelia så måste fästingen suga blod under ett till två dygn för att föra över smittan. Om din hund har anaplasma kan din veterinär hitta så kallade inklusionskroppar i hundens blod och på så vis fastställa sjukdomen.
Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat Anaplasma.
Misstänker du att din hund har en fästingburen sjukdom så åk direkt till din veterinär. Veterinären tar prover och försöker även utesluta att din hund inte har någon annan sjukdom som kan ge liknande symtom. För att behandla fästingburna sjukdomar ges antibiotika. På grund av rådande antibiotikaresistens är veterinärer idag försiktiga att behandla djur med antibiotika om de inte är helt säkra på att de har rätt diagnos.
Det finns flera sätt att förebygga fästingangrepp. Att gå igenom pälsen på din hund varje dag är förstås det allra bästa. Men det finns även medel i olika form som kan hjälpa till att förebygga:
Kom ihåg att du inte ska använda fästingmedel, tabletter eller halsband till valp. Se därför till att alltid ha en bra fästingplockare till hands.
Din veterinär kan också ge dig information om veterinärmedicinska preparat mot fästingar.
Det ska mycket till för att drabbas av en fästingburen sjukdom. De flesta fästingar bär inte på någon smitta. Men du kan aldrig vara nog försiktig!
Och du, kom ihåg att njuta av vår och sommar tillsammans med din lurviga vän!
Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris på www.vettris.se