Goda råd

Goda råd

Färskfoder till katter

Genetiskt sett är katten fortfarande ett ökendjur, precis som sina förfäder. Därför är de dåliga på att känna av törst och dricker sällan särskilt mycket vatten. Katter ute i det fria får allt vatten de behöver från de smådjur de äter. Till exempel innehåller små gnagare cirka 70% vatten. Den vanligaste kosten för våra inhemska katter – torrfoder – innehåller väldigt lite vätska. Om katten bara äter torrfoder och är dålig på att dricka vatten riskerar den att drabbas av uttorkning och sjukdomar som kan komma av detta.

Färskfoder är utmärkt mat för katten. Kött och tarmar innehåller ungefär 60-70% vatten, precis som kattens byten ute i naturen. Mycket vätska i kosten är det bästa sättet att förhindra uttorkning.

Hur ska jag sätta samman kattens kost?

  • Benfritt kött. Den viktigaste källan till näring i kattens diet är benfritt kött med låg fetthalt. Till exempel är kyckling, nötkött och kalkon utmärkt i kattmat.
  • Fisk och räkor. Du kan ge din katt rå havsfisk ibland, så länge du har koll på att den inte utvecklar tiamin- och E-vitaminbrist. Vad gäller räkor är ett tips att låta dessa ligga i vatten innan du ger dem till katten, så minskar du salthalten.
  • Ägg. Äggulan är särskilt näringsrik, vilket man kan ge katten dagligen. Men kom ihåg att om om din vän är överviktig är ägg inte det bästa för figuren.
  • Kalcium. Du kan ge kalcium som kosttillskott eller som benmjöl i någon form. Kattens diet får bara innehålla en begränsad mängd ben eftersom för stor mängd kan orsaka bland annat förstoppning.
  • Lever. Lever innehåller fettlösliga A-vitaminer och är väldigt näringsrik. Om katten inte gillar smaken kan du istället ge den kosttillskott som innehåller A-vitamin.
  • Taurin. Taurin är en aminosyra som är avgörande för katter! Brist på detta kan ge bland annat nedsatt syn och immunförsvar samt hjärtproblem. Den bästa taurinkällan är hjärta, men det finns även som kosttillskott.
  • Fibrer. En liten mängd fibrer är bra för kattens mage. Lite psyllium eller havre är nyttigt för matsmältning. Behovet av fiber är individuellt, och rätt mängd kan endast hittas genom att hålla koll på kattens avföring.
  • Omega 3. Avital laxolja har många bra hälsoeffekter. Det är viktigt för huden, pälsen och lederna, och rekommenderas starkt som ett komplement till varje diet!

50/50-utfodring

I många hushåll utfodras katterna enligt den så kallade 50/50-modellen. Det betyder att hälften av kosten består av torrt eller vått helfoder och hälften av färskfoder. Då får katten de behövliga skyddsnäringsämnena i helfodret, men får samtidigt nytta av färskfodrets naturlighet.

Smaak färskfoder

Hur vänjer jag katten med en ny kost?

Det verkar som om kattens kräsna attityd är den största utmaningen när det gäller att byta kost. Förutom de nya smakerna kräver konsistensen och lukten av färskfoder även lite tid att vänja sig vid. Förändringen i kosten kan ta flera veckor, men det lönar sig att fokusera på detta. Läs mer här >>

Ha koll på avföringen

Du bör alltid hålla reda på konsistensen och mängden avföring när du ändrar djurens kost. Om katten är lös i magen är det ett tecken på obalans i tarmfloran. Om diarré uppstår är det viktigaste att lugna kattens mage. Det är värt att hålla en matdagbok under förändringsfasen så att du hittar de råvaror som kan ha orsakat diarrén. Diarré och lös mage är ändå en ganska ovanlig olägenhet. Det är ganska vanligt att katter som äter färskfoder har problem med hård avföring, vilket främst är ett tecken på för mycket ben i kosten. I sådana fall är det bäst att minska mängden ben i kosten eller ersätta benpulvret med en kalciumprodukt.

Variation och mångfald

För att fodret ska uppfylla kattens behov måste det vara mångsidigt och innehålla flera olika råvaror. Många katter vägrar ändå att äta vissa råvaror och då måste man ge kosttillskott så att det inte finns några brister i kosten.

Katten slutar att dricka vatten

Om katten bara äter färskfoder är det helt normalt att den dricker betydligt mindre vatten. Detta härrör från den höga vätskehalten hos färskfoder, vilket gör att katten får i sig den vätska som den behöver genom maten. Du behöver därför inte oroa dig för vätskemängden hos en frisk katt som äter färskfoder.

Glupska katter

Många katter kan bli lite väl ivriga av det läckra färskfodret. Glufsar missen i sig maten för fort kan den kräkas. Då kan det vara bra att dela upp dagens mat i flera små portioner. Maten kan även serveras i till exempel slow feed-skålar som hindrar katten att äta alltför snabbt.

Slutligen

Rätt sammansatt kost av färskfoder är bra för kattens hälsa och gör den ofta piggare. Även om utfodringen kanske först verkar besvärlig och invecklad är det ofta värt besväret.

Här hittar du alla våra läckra färskfoder – och ännu fler finns i butik >>