Goda råd

Goda råd

Färskfoder för hundar

Hunden är av naturen en köttätare och färskfoder är en naturlig kost för den. Rätt genomförd är därför råutfodring mycket hälsosam för hundar av alla åldrar och raser. Vad behöver du då veta om färskfoder innan du börjar? Vi berättar mer här!

Hur planerar du hundens utfodring med färskfoder?

Det enklaste sättet att utfodra en hund med färskfoder är att välja rått helfoder som innehåller en optimal mängd av alla skyddsnäringsämnen hunden behöver. Dessa helfoder kan användas som fullständig kost åt hunden, men de kan också användas i en 50/50-utfodringsmodell (hälften torrfoder och hälften färskfoder). I vårt sortiment hittar du färskfoder för olika behov och hundar i olika åldrar. Om du vill kan du också planera råutfodringen själv. Särskilt om hunden är allergisk kan det vara den bästa lösningen. När man planerar utfodring med färskfoder bör man beakta följande saker:

 • Kostens huvudingrediens bör alltid vara benfritt kött. Energimängden varierar i olika proteinkällor och vid valet av kött bör hundens energiförbrukning och näringstillstånd beaktas.
 • Ben ges som kalciumkälla 1–1,5 gånger per hundens vikt i kg dagligen. Det betyder att en hund som väger 10 kg dagligen behöver cirka 10-15 gram ben. Kalciumhalten i olika produkter varierar. Tänk på att det inte är bra att ge för mycket ben!
 • Hunden behöver lever varje vecka för att få i sig bland annat A-vitamin. En hund som väger 10 kg kan få 2-3 nötleverkuber per vecka.
 • För att hundens mage ska fungera bra och avföringen vara av jämn kvalitet är det bra att ge hunden lite fibrer dagligen, till exempel grönsakspuré eller psyllium.
 • Ibland kan köttet ersättas med olika sorters fisk. Fisken kan också ges hel om hunden går med på att äta den.
 • Hunden kan också få ägg. Om hunden är mycket överviktig är det bäst att inte ge så mycket ägg.

Näringstillskott

Behovet av näringstillskott beror på vad hunden äter. Man behöver alltså känna till hundens näringsbehov och kunna räkna ut ungefär vad den får i maten.

 • Zink och D-vitamin är de näringstillskott som rekommenderas av de flesta.
 • Kalcium måste ges dagligen om hunden inte äter ben.
 • A-vitamin behövs om hunden inte gillar lever.
 • E-vitamintillskott är till nytta för många arbets- och sporthundar samt hundar som äter fet mat.
 • Jod kan tillsättas enkelt i maten i form av en liten mängd havsalger.
 • Omega-3-fettsyror kan gärna ges kontinuerligt som en del av hundens kost.

Om hundens kost är begränsad på grund av till exempel allergi kan det behövas andra näringstillskott. I vårt sortiment hittar du också näringstillskott som främjar led-, mun- och tandhälsan. Läs mer om våra mångsidiga näringstillskott här >>

Hela råa ben

Många hundar njuter av att gnaga på råa ben och det ger både stimulans och lugn. Hundar bör alltid vänjas försiktigt vid ben och det är viktigt att tänka på att ben gör avföringen hårdare. För att undvika problem ska man noga övervaka att hunden inte äter alltför mycket ben på en gång. Som kalciumkälla i maten passar produkter som innehåller malet ben bäst. Även dem rekommenderar vi att ge i måttliga mängder. Onödigt mycket ben är inte till någon nytta för hunden. För vissa hundindivider passar det inte med ben i någon som helst form i maten. Då behöver de kalcium i form av näringstillskott, Avital Calcium är ett bra kosttillskott med kalcium. Om hunden har en benägenhet att glufsa i sig är det viktigt att den äter ben bara under övervakning! Hundägaren måste vara medveten om riskerna med benätande. Kom ihåg att ägaren ansvarar för utfodringen när det gäller alla produkter!

50/50-utfodring

I många hushåll utfodras hundarna enligt den så kallade 50/50-modellen. Det betyder att hälften av kosten består av torrt eller vått helfoder och hälften av färskfoder. Då får hunden de behövliga skyddsnäringsämnena i helfodret, men får samtidigt nytta av färskfodrets naturlighet.

Smaak färskfoder

Råutfodring av vuxen hund

Glupska hundar

Många hundar kan bli lite väl ivriga av det läckra färskfodret. Glufsar hunden i sig maten för fort kan den kräkas. Då kan det vara bra att dela upp dagens mat i flera små portioner. Maten kan även serveras i till exempel slow feed-skålar som hindrar hunden att äta alltför snabbt.

Slutligen

Rätt sammansatt kost av färskfoder är bra för hundens hälsa och gör ofta hunden piggare. Även om utfodringen kanske först verkar besvärlig och invecklad är det ofta värt besväret.

Här hittar du alla våra läckra färskfoder – och ännu fler finns i butik >>

Färskfoder till hund