Goda råd

Goda råd

Få katten att sova på natten

Även om katter är nattdjur är ofta deras förkärlek för nattliga aktiviteter, såsom höga jamanden och vilda jaktlekar, inte ömsesidig när det kommer till människorna som bor i samma hushåll. Vad kan du göra om din katt håller dig vaken om nätterna?

Tips på hur du får din katt att sova på natten

Katter är experter på att uppfostra sina ägare: om du har tillräckligt mycket energi för att jama, klösa på saker, skramla med dina leksaker och kuta omkring i huset en lång stund – då kommer förmodligen din husse eller matte att kliva upp ur sängen för att underhålla dig och fylla på matskålen. På det här sättet blir vilda nattliga aktiviteter belönade och även de minsta tecken på att katten får uppmärksamhet bidrar till att förstärka beteendet. Här är därför några förslag på hur du ska få katten att sova på natten:

  • Ignorera alla ljud. Det bästa sättet att bli av med ett störande beteende är att ignorera det helt. I praktiken betyder det att låtsas att sova, även om du tydligt kan höra hur vardagsrumssoffan blir våldsamt behandlad.
  • Flytta på dina saker. Allt som katten inte får röra måste helt enkelt flyttas ur kattens närhet, eller så måste det område som är tillgängligt för katten begränsas.
  • Aktivera katten. För att göra kattens sovmönster så passande som möjligt för människor är det bästa rådet att ordna stimulerande aktiviteter för katten tidigt under kvällen så att tröttheten håller i sig enda fram till morgonen. Lekstunder tillsammans måste såklart ske under hela dagen, men det är en bra idé att ordna en lång och omfattande jaktsession på kvällen som gör det möjligt för katten att göra av med överskottsenergi.
  • Planera måltiderna. Du kan planera din katts måltider så att den lilla tigern får en god och köttig måltid efter lekstunden på kvällen, vilket gör leken ännu mer attraktiv.
  • Hjärngympa. Många katter njuter av att arbeta med pussel och aktiveringsleksaker, vilket gör det möjligt för dem att belönas med godis efter leken eller inuti en aktiveringsleksak. Hjärngympa tröttar ut våra kattvänner mer än fysisk aktivitet.
  • Låt katten gå ut en stund. Katter som får springa ute i koppel eller fritt blir väldigt stimulerade utav allt som händer runt omkring dem. Inne i huset eller lägenheten kan det efter ett tag bli lite långtråkigt. Om katten får smyga runt i buskar och speja på fåglar så blir de trötta både fysiskt och psykiskt. Det kan göra att det blir lugnare på nätterna där hemma.

Läs mer om att stimulera din katt och fördelarna med detta här >>

Få katten att sova på natten