Goda råd

Goda råd

Dräktig katt

En del katthonor går undan och föder i hemlighet. Andra visar tydligt när det är dags och att de vill ha hjälp. Se till att vara påläst om hur du stöttar både katthonan och kattungarna. Här får du svar på de viktigaste frågorna av Liss-Marie Langborg, legitimerad veterinär.

Hur märker man att katthona är dräktig?

Hon blir inåtvänd, lugn och äter mer. Det första tecknet är att spenarna blir röda och svullna. En katthona som varit dräktig innan har oftast redan röda spenar. Dräktigheten för katthonan pågår i 63 – 67 dagar och katten blir tjock om magen från vecka fyra. En veterinär kan undersöka katten med ultraljud för att se om den är dräktig och hur många ungar den bär på.

Hur tar man hand om den dräktiga honan?

Se till att mamman är avmaskad och i god kondition. Hon ska inte vara hängig, eller ha konstiga flytningar. Börja ge henne kattungefoder tidigt under dräktigheten. När det är dags för förlossning kan hon springa runt och jama och boa. Gör gärna i ordning en kartong med filtar. Ställ den vid elementet, kattungarna behöver värme.

Hur hjälper jag till vid förlossningen?

Honan kan behöva allt från sällskap till att dra ut en kattunge, ta bort fosterhinnor och hjälpa ungen fram till spenen. Normalt ska honan tvätta ungarna och bita av navelsträngen. Förstagångshonor kan vara lite chockade och det dröjer innan signalerna i hjärnan kommer igång. Om mamman inte slickar ungen kan man smörja lite smör på den för att locka henne. Du kan också tvätta ungarna i rumpan för att se till att de kissar och bajsar. 

Hur tar jag hand om den nyfödda kattungen?

Kattungar kan bli avkylda, drabbas av infektioner och få socker-, vätske- och näringsbrist. Se till att den nyfödda kattungen börjar suga på spenen och får i sig råmjölken. Ungarna ska vara varma och torra. De ska inte skrika eller ha svullen mage, det kan tyda på infektion. Väg kattungen en gång per dygn. Den bör öka med ca 10 gr/dag. Viktökningen kan vara mindre första dygnet. Du kan också läsa mer om kattungens första veckor i vår kattungeguide >>

Vad gör jag om en kattunge inte vill äta?

Ge den modersmjölksersättning, antingen med nappflaska eller spruta. När man ser att katten suger kan man spruta in lite vätska i taget.

Vad gör jag om en kattunge blir sjuk?

Om kattungen blir sjuk har man lite tid på sig, det kan handla om timmar. Veterinären brukar ”vätska upp” den med näring under nackskinnet. Vid misstanke om infektion kan den få antibiotika. Den kan få i sig vätska och drabbas av lunginflammation. Gomspalt förekommer ibland, framförallt hos kortnosiga kattraser. Det gör att det kommer mjölk i nosen när den äter.

Se alla produkter till kattungar här >>

Ta hand om din kattunge