Goda råd

Goda råd

Överraska inte med ett husdjur i present

Har du planerat in för en ny vän som ska komma hem till er på julafton? Ett stort grattis från oss! Ett husdjur ger den mest fantastiska relation som vi kan uppleva som människor. Att först spendera tid för att undersöka vad som passar just dig, din livsstil och den miljö du vistas i för att sen få leva ihop med en ny vän i många år är precis så härligt som det låter. Att djur är det käraste vi har och förtjänar de allra bästa förutsättningarna är något som vi är helt överens om!

Men funderar du på att ge bort ett husdjur som en överraskning till någon annan så vill vi gärna att du funderar några rundor till. Många personer som får ett husdjur av någon annan blir såklart glada över den fina tanken bakom, men har inte möjlighet att ta sig an det livslånga åtagande det innebär att vara djurägare, oavsett hur gärna de skulle vilja det i tanken. Djur kräver, och är värda ett ansvarstagande och omhändertagande – ett stort beslut som kan ge konsekvenser om du tar det åt någon annan.

Don't wrap a pet

Här är några anledningar till varför du aldrig ska ge bort ett djur i julklapp som en överraskning till någon annan som inte är förberedd:

  1. Att spontant ge bort ett djur i julklapp är en dålig idé: den som tar emot katten/hunden/hamstern/fågeln behöver ha möjlighet att ta hand om sitt nya husdjur. En önskan och längtan finns hos många, men det är inte säkert att timingen är rätt. Så även om tanken är fin så finns det antagligen en god anledning till varför personen inte skaffat en ny familjemedlem just nu.
  2. En katt lever i genomsnitt 12–15 år och en hund 10–13 år, och livslängden varierar för varje individ samt beroende på storlek, ras, sjukdomshistorik etc. Vissa djur kan leva i flera decennier! Det är med andra ord ett stort ansvar över många år som varje djurägare behöver vara inställd på och också kunna förbereda sig för.
  3. Förberedelser är A och O när man tar hem en ny familjemedlem. Den som ska ta hand om ett djurliv behöver därför vara påläst och beredd på vad som krävs. En sådan stor överraskning är sällan bra för varken djur eller människa.
  4. Det är bara den aktuella familjen/husse/matte som till 100% vet hur det ser ut inom deras fyra väggar och vilken typ av djur och ras som passar deras faktiska livssituation med arbete, fritid, aktivitetsnivå med mera.

Så igen – ett stort grattis till dig som har funderat igenom hur du bäst kan ta hand om ett husdjur och förberett dig, ditt liv kommer att bli väldigt mycket rikare framöver fyllt med mjuka klappar och gosiga stunder.