Goda råd

Goda råd

Djur som jobbar: Sökhunden Zak

Liten blygis som fällt största bovarna

Efter åtta år i tjänst som sökhund går nu springer spanieln Zak i pension. Med 750 narkotikabeslag har rekordhunden Zak hjälpt samhället att spara 2,6 miljarder kronor! Men han började inte som den tuffaste hjälten. Långtifrån.

Niklas Delin gick in på Tullverkets kontor på Malmö centralstation och såg de nya vovvarna i burar.  Två hundar hade nyligen kommit från Storbritannien. Ben stod framme vid gallret, viftade ivrigt och glatt på svansen för att få hälsa. Den andra hunden, en liten springer spaniel, låg och tryckte sig mot den bakre väggen och såg allmänt rädd ut. ”Stackars den hundförare som får i uppgift att ta hand om den där lilla kraken”, tänkte Niklas.Det blev han själv som parades ihop med hunden Zak. Men om Zak först tedde sig som något av en antihjälte, så kom han att under Niklas ledning utvecklas till en superhjälte.

– Man ska inte förlita sig på första intrycket. Det tog inte lång tid innan vi blev bästa vänner. Redan på första promenaden sökte han kontakt och ville samarbeta. Ja, det kom att bli en riktig lyckträff.

Efter åtta års tjänstgöring gick vovven nyligen i pension under epitetet ”rekordhunden Zak.” Då hade Zak gjort över 750 beslag och hans bidrag till samhället beräknas till 2,6 miljarder kronor! Hans känsliga nos hade under årens lopp letat upp 768 kilo cannabis, 628 kilo amfetamin, 43 kilo kokain, 9 kilo heroin och 23 beslag av vapen och ammunition. Och två gånger, 2014 och 2017, vann han utmärkelsen Årets narkotikasökhund. Att deras vägar korsades var lite av en slump. Niklas säger att han från början inte alls var någon hundentusiast. Hans pappa, som också jobbade för tullen, hade visserligen tjänstehundar hemma under uppväxten.

– Men helt ärligt var jag inte särskilt intresserad av dem. Fast jag minns att en labrador vi hade blev utsedd till Årets narkotikahund 1997.

Det var först när Niklas träffade sin blivande fru, som också jobbade på Tullverket, som intresset väcktes. Eller i alla fall tävlingsinstinkten.

– Det ska erkännas att jag är en tävlingsmänniska. Maria var redan hundförare, en jätteduktig sådan som gjorde många beslag. Så jag tänkte att jag kanske också borde söka hundförarutbildningen för att kunna tävla med min fru, skrattar han.

FAKTA: TULLVERKETS HUNDHJÄLTAR

  • De vanligaste hundraserna är springer spaniel, cocker spaniel, sprocker, labrador retriever, flat coated retriever och korthårig vorsteh.
  • Medarbetarna som jobbar med hundarna är hundförare, hundinstruktörer och hundsamordnare.
  • Sökhundarna letar upp narkotika som cannabis och amfetamin, tabletter som är narkotikaklassade läkemedel och skjutvapen

Niklas hade flyt och kom in direkt, och det var då han tilldelades Zak – de gick alltså utbildningen tillsammans. Att Zak hamnade där var också en tillfällighet. Den blyga spanieln hittades på en kennel i England, efter att ha dömts ut som jakthund. En av de två som på uppdrag av Tullverket testade Zak på kenneln ville sumpa honom direkt, medan den andra sa: ”Vi ger honom en andra chans.” Och nästa dag gick det lite bättre.

– Det unika med Zak är hans vilja och förmåga att utvecklas. Första gången han skulle söka igenom en personbil vågade han inte ens hoppa in i bilen av rädsla. Nästa gång hoppade han in direkt, men sökte inte, för att tredje gången även söka. Han bygger inga rädslor, och har därför en utvecklingskurva som går rakt upp. På så sätt är det väldigt tacksamt att träna honom. Han har också en fantastisk jaktlust, och när den väl är väckt så kan han övervinna alla farhågor.

Hundens osäkerhet grundade sig i hans första år på kenneln; han hade aldrig bott i ett hem eller åkt i en bil som valp. Allt var nytt för honom.

– Zak var i stort behov av mänsklig kontakt och kärlek, men när han fick tryggheten så levererade han.

Att vara hundförare innebär att man inte bara har en hund bredvid sig på jobbet, utan den hänger även med hem.

– På jobbet var det fullt ös på Zak, men hemma ligger han gärna på soffan bredvid mig och chillar.

2012 fick radarparet börja jobba ute på fältet. De ingick i en kontrollgrupp med ansvar att övervaka olika gränsövergångar i södra Sverige, alltifrån Öresundsbron till flygplatser, stora hamnar och småbåtshamnar. De har sökt igenom lastbilar, personbilar och tåg.

– Hundar är fantastiska kollegor. Våra motståndare, vilket är vad jag kallar smugglarna, är skickliga på att gömma saker. Men hundarna är ännu duktigare på att hitta dem. Ja, de är vårt främsta vapen i kampen mot illegala varor, säger Niklas.

Väljer du eller hunden vilka fordon och personer som ska sökas igenom?

– Vi har tjänstemän som väljer ut objekt de tycker är intressanta, men jag har även tränat Zak i att vara en del av selekteringen, så han får också välja objekt. På ett pass kan 20–30 bilar bli genomsökta.

Niklas berättar att hundarna skär igenom information på ett sätt som vi människor inte kan. Han säger att Zak många gånger har markerat personer som Niklas annars aldrig hade kontrollerat.

– Säg att det kommer en barnfamilj som har varit på Legoland, ens första tanke i det läget kanske inte är ”här kommer det en storsmugglare”. Men hunden bryr sig inte om vare sig personers kläder eller historier, utan går bara på lukt.

TESTA SÖKTRÄNING

  • Göm & leta: Ta med dig hundens favoritleksak, när inte hunden ser gömmer du leksaken på ett smart ställe och låter sedan vovven leta upp den.
  • Godisspår: Lämna hunden en stund, placera ut en stig av hundgodis med jämna mellanrum vid vartannat steg. Visa din hund var spåret börjar, låt den följa spåret till målet, som kan vara en leksak.

Deras första gemensamma beslag var 20 gram cannabis på ett Öresundståg.

– Jag var jätteglad, men en rutinerad äldre hundförare kom fram till mig och sa att ”du grabben, kom tillbaka när du har hittat några kilo”, skrattar Niklas.

Det tog inte lång tid innan de större beslagen började trilla in. Niklas minns en helg då de gjorde tre arbetspass på raken. På fredagen nosade Zak upp 1,5 kilo kokain, på lördagen hittade han 15 kilo amfetamin och på söndagen 20 kilo av samma drog.

– Det var fantastiskt! Ja, då kändes det som att jag svävade på moln. Och Zak är väldigt telepatisk och känslig för hur jag mår, så även han var jätteglad.

Men efter åtta års tjänstgöring bestämdes det alltså att en av deras vassaste medarbetare skulle få gå i pension 2021. Varför?

– De flesta hundar går i pension i tioårsåldern. Och jag fick en ny tjänst som gruppchef, så det blev naturligt att Zak pensionerades – även om han säkert gärna hade jobbat ett tag till.

Niklas erbjöds i stället att adoptera Zak, och tvekade inte en sekund.

– För första gången i livet har jag en egen hund. Det känns speciellt.

Livet som pensionär verkar Zak ta med ro. Han vilar mest när husse är på jobbet, bara för att söka bollar eller gå på långpromenader på Niklas fritid.

– Han är lite mer bortskämd nu, har faktiskt fått sova i sängen ibland och får fler tuggben.

 

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, nr. 1 2022