Goda råd

Goda råd

Byta foder hund

Många hundar äter samma mat i många år, men ibland kan det vara bra att fundera på att byta foder. Frågan är då när, och hur gör man bytet i praktiken?

Varför eller när ska du byta din hunds kost?

Din hunds mat kan förstås bytas utan någon särskild orsak, men det är bra att överväga ett byte åtminstone om:

  • avföringen är onödigt riklig, lös eller illaluktande
  • pälsen är glanslös eller huden kliar
  • ögonen rinner
  • öronen vätskar sig och kliar

Det blir också aktuellt med foderbyte när en ung hund når vuxen ålder eller en vuxen hund blir senior. En hund som steriliseras eller är överviktig kan gärna byta till mat som innehåller färre kalorier. Läs mer om vad du behöver göra om du har en överviktig hund här >>

Bajset berättar

Det dagliga bajsplockandet ger dig en utmärkt möjlighet att studera lämningarna. Vad kan man då dra för slutsatser av avföringen? Läs mer om hundens avföring här >>

Hur bör hundens foderbyte genomföras?

Det är bäst att byta hundens mat stegvis, till exempel enligt bilden här ovan. Ett alltför snabbt byte kan göra magen lös och hunden kan rynka på nosen åt den nya maten. En annan anledning till varför du bör byta foder gradvis är att bakteriestammen i din hunds mage kan förändras kraftigt av nytt foder. Bakteriekulturen måste få tid att anpassa sig till den nya födan. När du blandar nytt foder i det gamla stegvis blir även kräsna vovvar vana vid det nya fodrets smak, lukt och konsistens!

Byta foder hund

Vilka andra orsaker kan det finnas till kräsenhet?

Läs mer om kräsna hundar här >>

Fodermängd som behövs är individuell

Tänk på att den dagliga fodermängden för din hund är individuell. Använd rekommendationen som står på foderförpackningen men håll koll på din hunds hull för att undvika över- eller undervikt.
Undvik att ge din hund matrester, annan mat, godis och liknande under foderbytet. Det riskerar att försvåra tillvänjningen av det nya fodret och därmed förlänga och försvåra foderbytet.

Var uppmärksam på reaktioner

Vi rekommenderar att vara observant på din hunds beteende under ett foderbyte. Alla hundar är unika och kan reagera på olika sätt. Vår generella rekommendation om hur man bäst byter foder ska enbart ses som en vägledning.

Om du ska byta foder till en valp som precis har skiljts från sin mamma/kull rekommenderar vi att du väntar 1 månad innan du genomför foderbytet, kombinationen av byte av miljö och foder riskerar att bli för mycket för din valp.

Byte från torrfoder till färskfoder

När du ska byta från torrfoder till färskfoder kan du under första veckan blanda i färskfodret tillsammans med det fodret din hund normalt äter. Öka inte fodergivan utan ersätt bara lite av torrfodret med färskfodret. För varje dag lägger du i lite mer färskfoder ochlite mindre torrfoder, denna övergångsperiod tar vanligtvis 1 – 2 veckor beroende på den enskilda hunden.

I början av övergångsperioden finns en risk att din hund blir lös i magen, genom att förlänga övergångsperioden kan problemet försvinna. Anledningen till att din hund kan bli lös i magen är anpassningen från en bakteriefri kost till en naturlig kost med nyttiga bakterier som är viktiga både för matsmältnings-systemet och för immunförsvaret. Däremot är det viktigt att skilja på lös avföring och diarré, om din hund har den sistnämnda bör du kontakta en veterinär. Läs mer om färskfoder här >>

Besvär med allergi – när ska jag prova eliminationsdiet?

Tycker du att du inte hittar orsaken till din hunds hud- eller magproblem? Eliminationsdietens syfte är att ta reda på om symtomen beror på födoämnesallergi. Under dieten läggs nya födoämnen till ett i taget till en begränsad kost, för att lista ut vilket som orsakar symtomen. Läs mer om ämnet här >>

Ge bytet tid

Skulle det uppstå problem, sakta ned bytet och låt hunden få längre tid att vänja sig vid det nya fodret. Kvarstår problemen, kontakta en veterinär.

Byta foder hund