Goda råd

Goda råd

Bästa våtfodret för din katt

De flesta vill såklart ge sin kisse foder av högsta kvalitet, men det kanske känns jobbigt att välja bland det enorma utbudet av kattmat? Eller är du en av dem som har en kräsen katt och som väljer maten enligt den finsmakande kissens önskemål?

Läs här hur du känner igen högklassigt våtfoder, varför matens kvalitet har betydelse och hur du får din katt att äta ny mat.

Har födans kvalitet betydelse?

Många katter tycks själva besluta vad de äter eller inte äter. Men vet katten själv vad som är bäst för den? Tyvärr bevisar huskatternas hälsoproblem att de inte kan ta ansvar för sin egen kost. Många katter lider av allvarlig övervikt, diabetes, urinvägsproblem, tandsten, magbesvär och mycket annat tråkigt, som åtminstone delvis kunde förebyggas med mat av bättre kvalitet.

Långsiktig kostnadskalkyl

Sjukdomar försämrar alltid kattens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av större veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av hög kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en biologiskt lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Och bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem.

Varför våtfoder?

Katter är fullblodiga köttätare och jägare till både beteende och matsmältning. Kattens idealiska måltid påminner därför mycket om en gnagare: mycket vätska, färskt kött och en lämplig mängd fett för katten - precis som prima våtfoder!

Katten är genetiskt sett ett ökendjur och känner inte så lätt törst. Därför blir den lätt uttorkad, vilket innebär en stor risk att bli sjuk. Med våtfoder får katten i sig den vätska den behöver direkt från maten. Många missar gillar även våtfoder för dess goda smak och doft. Visste du att du också kan ge din katt en kost bestående av färskfoder? Se våra färskfoder här >>

Katter behöver uppmuntras att dricka vatten

 

Minneslista för kattmatsjägare

Högklassigt våtfoder:

 • Den första ingrediensen i innehållsförteckningen är det som fodret innehåller mest av. För katter bör detta alltid vara kött.
 • Högklassigt våtfoder innehåller rikligt med kvalitetskött som är tydligt specificerat. Kött är biologiskt sett den bästa maten för katter. Kontrollera alltså alltid hur mycket kött produkten innehåller.
 • I prima våtfoder används inte konstgjorda färg-, smak- eller konserveringsämnen. Den läckra smaken som tillfredsställer även kulinariska finsmakare kommer från äkta kött.

Våtfoder av sämre kvalitet

 • Våtfoder av sämre kvalitet har ofta som huvudingredienser "kött och animaliska produkter" och "vegetabiliska produkter".
 • Kontrollera att produkten inte innehåller tillsatt socker. Detta passar inte i kattens kost utan kan orsaka hälsoproblem.
 • Kontrollera också att våtfodret inte innehåller konstgjorda konserveringsmedel. Foder för sällskapsdjur omfattas av foderlagstiftningen och kan därför innehålla många olika konserveringsmedel.

Helfoder eller kompletterande foder

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder fyller som sådana kattens dagliga behov, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen katten behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder.

 • Du kan utfodra din katt med endast våtfoder om det är ett helfoder.
 • Kompletterande foder passar bra som något gott vid sidan av torrfoder.

Kontrollera alltså inte bara innehållsförteckningen på paketet, utan också om produkten är ett helfoder eller kompletterande foder, särskilt om din katt äter i huvudsak våtfoder.

Ett rovdjur vill ha protein

Många katter försöker instinktivt äta så mycket mat att den fyller deras dagliga proteinbehov. Eftersom kattmat av sämre kvalitet ofta innehåller lite protein som dessutom upptas dåligt får kattens instinkt den att äta stora mängder av den proteinfattiga maten. En proteinrik mat av god kvalitet fyller däremot kattens behov snabbare utan att den behöver äta lika stora mängder. Ibland kan kostnaderna därför faktiskt minska om man byter till dyrare kvalitetsmat.

Om din katt redan äter kvalitetsmat men varkar ha ett konstant behov att vakta matskålen kan det bero på uttråkning. Om katten får fler möjligheter till arttypiskt beteende (klättrande, jaktlekar och annan stimulans) får den ofta en mer balanserad syn på maten.

Avföringen berättar hur magen mår

Den dagliga städningen av kattlådan ger ägaren ett utmärkt tillfälle att kvalitetsgranska kattens lämningar. Avföringen berättar hur kattens matsmältningsorgan mår. Är du tvungen att städa illaluktande korvar i massor är det bäst att fundera på om katten får lämplig mat. Lös avföring eller diarré hör inte till en välmående katts liv och även gasbesvär är ett illaluktande besked om att kattens mat inte är lämplig.

Kolla bajset

Kvalitetsmat minskar ofta mängden avföring och gör det relativt luktfritt. Om din katt lämnar efter sig en stor mängd avföring varje dag eller lider av diarré och gasbesvär kan situationen underlättas av ändringar i kosten.

Torra pluttar?

Är kattens avföring väldigt torr hela tiden kan det bero på vätskebrist. Uttorkning är mycket vanligt hos katter och orsakar lätt allvarliga hälsoproblem, så var noga med att kissen får tillräckligt med vätska i kosten. Att öka mängden våtfoder kan snabbt förbättra situationen.

Att övertyga en kräsen katt

Många katter är kända för att vara riktiga finsmakare. Och ingen kattägare vill väl slösa sina pengar på mat som till slut hamnar i soporna. Det kan finnas många orsaker till kinkigheten, men de flesta katter kan vänjas vid ny mat. Prova följande tips:

 • Blanda under flera dagar lite ny mat i din kisses favoritmat. Då blir katten van vid den nya matens lukt, konsistens och smak.
 • Servera våtfodret ljummet åt katten. Katter äter helst mat som inte är kylskåpskall utan ljummen eller till och med lite varm.
 • Bestäm mattider för den kräsna kissen. Låt inte maten stå framme hela tiden utan servera mat 3-4 gånger per dygn.
 • Kattens magsäck är ganska liten, så en lämplig portion våtfoder för de flesta katter är cirka tre teskedar per gång. (Men tänk på att det här är individuellt och beror på vad som ingår i din katts dagliga kost.)
 • Kolla rekommendationerna hur mycket mat din katt ska få sammanlagt på en dag. Ofta är kräsna katter överviktiga och orsaken till kinkigheten kan vara att katten får för mycket mat och helt enkelt inte är hungrig.

Ibland godkänner katten inte ny mat trots tipsen ovan. Men det är trots allt möjligt att ändra även väldigt kräsna katters matvanor. Läs mer om kräsna katter och hur du löser det här >>

Vanliga frågor om våtfoder:

Är Arken Zoos våtfoder dyra?

I våra butiker hittar du många olika högklassiga våtfoder för katter. Priserna varierar bland annat beroende på framställningssättet, vilket kött som ingår och förpackningsmaterialen. Många av våra läckra och högklassiga våtfoder är faktiskt inte dyrare än de våtfoder, ibland av sämre kvalitet, som du kan köpa i andra butiker. Våra kundklubbsmedlemmar kan ofta dra nytta av olika specialerbjudanden. Hos oss får du också mängdrabatt när du köper en större mängd våtfoder åt gången.

Var kan jag kolla in Arken Zoos våtfoder?

Du är välkommen till vilken som helst av våra butiker! Våra expediter hjälper dig mer än gärna att kolla in vårt sortiment och diskuterar med dig vilken mat som kunde passa just din katt. Vill du hellre läsa om produkterna i lugn och ro där hemma hittar du alla våra våtfoder för katter här. Är det något du vill fråga kan du kontakta vår kundservice.

Vilket våtfoder är bäst för min katt?

Varje katt är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en är kanske inte bra för en annan. Högkvalitativt favoritfoder för många av våra kunders katter, och även våra egna katter, är:

På vår hemsida kan du också läsa recensioner som våra kunder skrivit om olika produkter. Bland våra våtfoder hittar du saftiga patéer, måltider med mycket sås samt olika typer av strimmlat kött.

Jag skulle vilja utfodra min katt med bra våtfoder, men jag hinner inte till er butik.

Om du inte har tid att besöka någon av våra fysiska butiker kan du beställa produkterna i vår webbutik. Vi levererar beställningar på över 500 kronor direkt hem om du vill, så det lönar sig att samtidigt skaffa kattsand och annat du behöver. Urvalet i våra fysiska butiker varierar lite, men du kan beställa vilken produkt som helst från vår webbutik till en av våra fysiska butiker! Du kan också välja att prenumerera på foder och kattsand så får du hem din misses favorit direkt hem till dörren.

Se en kort video om att välja bra mat åt din kattkompis.

Vill du läsa fler nyttiga artiklar? Kolla in vår Goda råd-sida här >>