Goda råd

Goda råd

Bästa torrfodret för din katt

Ett balanserat, köttigt torrfoder är det lättaste valet när du vill ge din katt en kost som fyller alla behov. Vad ska man då tänka på vid valet av torrfoder? Läs svaret i den här artikeln!

Har födans kvalitet betydelse?

Många katter tycks själva bestämma vad de äter eller inte äter. Men vet katten själv vad som är bäst för den? Tyvärr bevisar huskatternas hälsoproblem att de inte kan ta ansvar för sin egen kost. Många katter lider av allvarlig övervikt, diabetes, urinvägsproblem, tandsten, magbesvär och mycket annat tråkigt, som åtminstone delvis kunde förebyggas med mat av bättre kvalitet.

Långsiktig kostnadskalkyl

Sjukdomar försämrar alltid kattens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Och bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem.

Varför torrfoder?

Ur högklassigt torrfoder får katten enkelt i sig alla näringsämnen den behöver och många torrfoder innehåller också ämnen som är särskilt bra för till exempel leder, päls, hud, urinvägar och tarmar. Om du vill kan du ha torrfoder i kattens skål hela tiden och vill du aktivera din lilla tiger i samband med måltiden är det stimulerande att servera kulorna i en aktiveringsleksak!

Nödvändigt fett och lite fibrer Alla näringsämnen som behövs

I vårt breda sortiment hittar du torrfoder för varje katts individuella behov!

Även om det är lätt att alltid ha torrfoder framme bör man fatta beslut om matningsfrekvensen enligt kattens midjemått: om en katt som får äta fritt börjar bli tjock är det bäst att begränsa ätandet. I hushåll med flera katter kan revirspänningar leda till att en katt blir fet medan en annan magrar. Då lönar det sig att ha flera matplatser på olika ställen i hemmet och vid behov begränsa den självsäkrare kattens åtkomst till kompisens skål. En foderautomat är ett bra knep för att se till att inte någon katt ska få i sig för mycket mat.

Katt törst

Om kulor: Hur känner du igen torrfoder av god kvalitet?

 • Torrfoderkulor av god kvalitet innehåller mycket köttprotein.
 • I högklassiga helfoderkulor finns alla näringsämnen din katt behöver. Många torrfoder innehåller dessutom naturliga ämnen som är till nytta för till exempel leder, päls och tarmar.
 • Fett är nödvändigt för katten och ska finnas i rätt mängd i kulorna. Kattungar och kattmammor behöver mer fett i födan, medan överviktiga katter kan få sparsammare med fett.
 • Kvalitetskulor innehåller en måttlig mängd kolhydrater och lite fibrer för de nyttiga tarmbakterierna.
 • Högkvalitativt torrfoder innehåller INTE konstgjorda konserveringsmedel eller socker.

Tips när du granskar innehållsförteckningen

Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i torrfoderdjungeln; maten kanske först verkar bra, men på påsens baksida kan det finnas en lista med en mängd diffusa råvaror. Tänk på det här:

 • När du börjar undersöka ingrediensförteckningen, kolla först råvarornas ordningsföljd: den som kommer först på listan finns det mest av i maten. Eftersom katten har en köttätares matsmältning ska köttet stå först på listan.
 • Ibland är det svårt att veta om ett foder faktiskt innehåller riktigt kött. Om innehållsförteckningen bara talar allmänt om animaliska produkter kan de komma från nästan vilket djur som helst och bestå av nästan vilka delar av djuret som helst - även restprodukter som hud, lungor och bindväv. Kvalitet behöver inte döljas bakom obestämda termer: Ju noggrannare källan till köttet anges, till exempel höna, lamm eller fisk, desto bättre kan du lita på kvaliteten.
 • Kontrollera att maten inte innehåller socker eller konstgjorda aromer. I en köttig produkt behövs de inte!

Granska innehållsförteckningen när du väljer foder

Vad döljer sig bakom komplicerade termer? 

Många helfoder av god kvalitet innehåller ämnen som främjar djurets hälsa, men vars namn först kan låta konstiga. Listan nedan berättar lite om sådana ämnen:

 • Mannan- och fruktooligosackarider är prebiotika som främjar matsmältningen och tarmhälsan.
 • Taurin är en aminosyra som är livsviktig för katter. Den behövs för hjärthälsan och synutvecklingen samt förebygger försvagning av synen.
 • Natriumhexametafosfat är ett säkert ämne som finns i munvårdsprodukter och som förebygger tandsten.
 • Cellulosa är olösliga fibrer från växtriket som är bra för tarmen och hjälper till att göra avföringens konsistens optimal. Cellulosa gör också kulorna knapriga, så att de putsar tänderna.
 • Ammoniumklorid hjälper till att upprätthålla en lämplig pH-balans i urinvägarna.
 • Glukosamin, MSM och kondroitin är bra för lederna.
 • Man tror att metionin hjälper till att göra urinen surare och det har också en uppgift i bildandet av pälsproteinet keratin.
 • L-karnitin är en aminosyra som finns i kött och som är bra för kroppens fettomsättning och muskelutveckling.
 • Tokoferoler är fettlösliga E-vitaminföreningar som används som naturliga konserveringsämnen. De utvinns till exempel ur rosmarin.

Att övertyga en kräsen katt

Många katter är kända för att vara riktiga finsmakare. Det kan finnas många orsaker till kinkigheten, men de flesta katter kan vänjas vid ny mat. Prova följande tips:

 • Blanda under flera dagar lite ny mat i din kisses favoritmat. Då blir katten van vid den nya matens lukt och smak. Läs mer om foderbyte för katter här >>
 • Även om det är lätt att alltid ha torrfoder framme kan det vara klokt att ha bestämda mattider för kräsna katter. Låt inte maten stå framme hela tiden utan servera mat 3-4 gånger per dygn.
 • Kolla hur mycket katten äter sammanlagt per dag. Ofta är kräsna katter överviktiga och orsaken till kinkigheten kan vara att katten får för mycket mat och helt enkelt inte är hungrig.
 • Ibland godkänner katten inte ny mat trots tipsen ovan. Men det är trots allt möjligt att ändra även väldigt kräsna katters matvanor. Läs mer om kräsna katter och hur du löser det här >>
 • Prova våra torrfoder utan risk! Alla våra torrfoder har 100% smakgaranti: Om du inte är nöjd med maten kan du returnera säcken förutsatt att den är mer än halvfull!

Katt bra kost

Avföringen berättar

Den dagliga städningen av kattlådan ger ägaren ett utmärkt tillfälle att granska kattens avföring lite närmare. Avföringen berättar hur kattens matsmältningsorgan mår. Är du tvungen att städa illaluktande korvar i massor är det bäst att fundera på om katten får lämplig mat. Lös avföring eller diarré hör inte till en välmående katts liv och även gasbesvär är ett illaluktande besked om att kattens mat inte är lämplig.

Kvalitetsmat minskar ofta mängden avföring och gör det relativt luktfritt. Om din katt bajsar stora mängder varje dag eller lider av diarré och gasbesvär kan situationen underlättas av ändringar i kosten.

Är kattens avföring torr hela tiden kan det bero på vätskebrist. Uttorkning är mycket vanligt hos katter och orsakar lätt allvarliga hälsoproblem, så se till att kissen får tillräckligt med vätska i kosten. Att öka mängden våtfoder kan snabbt hjälpa situationen. Löser sig problemet inte snabbt är det bäst att besöka veterinären!

Vad mer kan jag avläsa ur kattens avföring? Läs svaret här >>

Vilket torrfoder är bäst för min katt?

Varje katt är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en är kanske inte bra för en annan. Bra favoritfoder för många av våra kunders och våra egna katter är: