Goda råd

Goda råd

Barn och hund

Många av oss har en uppfattning att barn och hundar hör ihop och det stämmer ju bra under förutsättning att en vuxen person alltid är med. Det finns inga ”barnvänliga” hundraser och ”farliga för barn” hundraser, det handlar alltid om varje hund som individ. Alla hundar, valpar som vuxna, måste lära sig att umgås med barn och ansvaret för det ligger hos föräldrarna. Vissa hundar är mer snubbeltåliga än andra, men det betyder inte att de ska bli behandlade som leksaker.

Små barn och hundar

Det finns en enda enkel regel man ska följa när man har både barn och hund(ar): Inga hundar ska aldrig lämnas ensamma med barn, oavsett hur barnkär eller trogen familjemedlem hunden är. Barnen, speciellt små barn har ingen förståelse för att man inte får dra hunden i örat eller nypa den i pälsen/svansen, det är den vuxnes ansvar att se till att varken barnet eller hunden råkar illa ut och att de fyrbenta får ibalnd gå undan och vara ifred där de har "sin plats" i huset. Ta gärna hjälp av en hage, en hundbur eller en hundgrind för att skapa en specifik plats som bara tillhör hunden där barnen inte ska vistas. 

Stora raser ett bättre alternativ än små raser?

Med småbarn i familjen avråds man från att skaffa de allra mest småväxta raserna. För ett barn är det frestande att lyfta upp och bära runt på en liten hund och det kan räcka med att valpen sprattlar till för att den ska åka i golvet. Även om det inte är ett högt fall kan valpen skada sig allvarligt. En liten hund riskerar också att råka mer illa ut om ett barn faller över den. Lek och skoj går hand i hand men glöm inte att en vuxen person ska alltid vaka över hunden och barnen när de umgås.

Barn och hund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det tar tid att äga en hund

Funderar ni på att skaffa en hund? Gå gärna genom några punkter innan ni bestämmer er för en ny familjemdlem – finns tiden för att ta hand om hunden? Som småbarnsförälder har man ofta fullt upp med arbete, barn och fritidsaktiviteter. Det är därför ytterst viktigt att tänka över om det faktiskt finns tid för hundpromenader och hundaktiviteter i vardagen? Ni skaffar inte bara en vän till era barn, det är en familjemedlem på heltid.

Hundintresset kommer och går, eller inte?

För många barn står en hund allra högst på önskelistan och längtan efter en valp kan vara intensiv. Frågan är, när är man gammal nog att ta eget ansvar? Inte förrän ett barn kommer upp i tonåren kan man som förälder räkna med att lägga en del av ansvaret för hunden på barnet. Ibland är hundintresset bestående och växer i och med den egna hunden, emellanåt mattas så småningom motivationen och andra fritidssysselsättningar tar överhanden. En kompromiss för att möta det brinnande hundintresset kan istället vara att bli dagmatte eller extrahusse till en hund i grannskapet eller bekantskapskretsen. Att på så vis prova på att ha hund kan ge en nyttig inblick i vad ett hundägande kräver.

Sveriges Hundungdom

För den som är ung och hundintresserad har Svenska Kenneklubben ett ungdomsförbund som heter Sveriges Hundungdom, SHU. Här kan du vara medlem oavsett om du har en egen hund eller inte. SHU ordnar träffar och läger som medlemmarna är välkomna till.

Sista tipset

Barn och hundar trivs nästan alltid ihop och de kan ha mycket roligt tillsammans. Men det är de vuxna i familjen som beslutar om ett hundköp och som har ansvar för att hunden lever ett bra liv. Ett hundköp fordrar tid och intresse hos alla i familjen.  Intentionen när man skaffar sin nya familjemedlem ska vara att den kommer för att stanna och inte för att tillfredsställa en tillfällig nyck eller ett hastigt uppflammande intresse. Ett varaktigt hem, med mycket kärlek och omsorg genom hela dess liv, är varje hund värd.

Hjälp i vardagen

Hos oss hittar du ett stort urval av olika produkter avsedda för hushåll med både barn och hundar som du kan ta hjälp av:

Låt hunden få vara lite i fred - Grindar, hagar och burar
Se till att hunden får ha en mysig sovstund - Hundbäddar och sovplatser
Välkomna den nya, fyrbenta familjemedlemmen - Valpartiklar