Goda råd

Goda råd

Allergi hos hund

Många hundar lider av allergier. Det vanligaste är allergi mot dammkvalster. En hund som är allergisk behöver precis som människor behandling, ju tidigare detta sker desto större är chanserna att hunden kan leva ett normalt liv utan besvär. Den sorts allergi som ökar kraftigast är så kallad atopi, vilket är allergi mot luftburna ämnen. Atopi innebär att immunförsvaret överreagerar på ett visst ämne i dess omgivning. Allergin leder till att hunden får en inflammation som ofta utmärker sig i form av klåda i öron, ljumskar, tassar, ansikte och stjärt. Klåda kan även bero på att hunden får fel kost, men om din vän besväras av klåda, rinniga ögon samt biter eller slickar sig mycket på tassarna lider den troligtvis av någon form av atopisk allergi.

Allergener – vad är det?

Din hund kan vara allergisk mot ett eller flera ämnen. Dessa ämnen benämns som allergener och är oftast ett protein från exempelvis pollen, mögel eller kvalster. För att ta reda på vilket ämne din hund är allergisk mot kan man göra ett så kallat pricktest hos veterinär. Då injicerar man en rad allergener i hundens hud och dokumenterar vilka som utlöser en reaktion i form av klåda, rodnad och/eller svullnad. När du vet vad din hund är allergisk mot kan du börja behandla allergin korrekt. 

Behandling av allergi hos hund

Idag kan man ta fram ett skräddarsytt vaccin mot det specifika ämne som din hund är allergisk mot, behandlingen kallas även för hyposensibilisering. Vaccineringen utförs genom att man regelbundet injicerar hunden med små doser av allergenen för att successivt vänja immunförsvaret vid ämnet, så att en allergisk reaktion tillslut uteblir då hunden kommer i kontakt med ämnet. 

Det finns tre olika typer av behandlingar för hundar med allergi:

  • Mediciner såsom kortison och antihistaminer som dämpar klåda. Genom att behandla din hund med dessa mediciner lindras symptomen – det vill säga själva klådan – men medicinerna har ingen effekt på allergins kärna. 
  • Schamponering och balsamering av din hunds hud. Detta stärker hudens naturliga skyddsbarriärer, sköljer bort allergen och gör huden smidigare och inte lika torr, vilket också lindrar symptomen.
  • Regelbundet injicera små doser av allergenet i hundens hud, så kallad hyposensibilisering. Dosen med allergen ökas successivt tills immunförsvaret vant sig och inga kraftiga allergiska reaktioner uppstår. Behandlingen måste dock fortgå resten av hundens liv. 

Slutligen bör du komma ihåg att om din hund är allergisk ska du inte låta den gå i avel. Allergi är ärftligt och det är hög risk att en allergisk hunds avkomma utvecklar samma allergi som dess föräldrar.

Allergi hos hund