Goda råd

Goda råd

Aktivera din katt

Att aktivera en katt kräver lite fantasi – det håller nog de flesta kattägare med om. Här får du tipsen för att lyckas få fart på din vän! Har du en innekatt så är det extra viktigt att du hjälper katten att aktivera sig och att få utlopp för sina naturliga beteenden. En innekatt blir lätt passiv och inaktiv, vilket kan leda till beteendeproblem och övervikt. Att klösa, klättra, springa och jaga är något som de vilda kusinerna ägnar sig åt om dagarna. Genom att aktivera din katt och ha roligt tillsammans stärker du även banden mellan er!

Oavsett om du vill aktivera katten inomhus eller utomhus finns det bra sätt som ni båda kommer att gilla. Har du en katt som är ovan vid att vara utomhus finns det möjlighet att råda bot på det också. Det är både roligt och viktigt att aktivera sin katt!

Aktiveringsleksaker

Ett enkelt sätt att aktivera missen är att skaffa en aktiveringsleksak. Det finns roliga spel som du gömmer godsaker i,  där katten får aktivera både kropp och knopp för att få ut godiset. Ett annat alternativ är en aktiveringsboll, den är både kul och stimulerande för katten som får arbeta extra för att få ut godisbitarna. 

Uppmuntra jaktinstinkten

Katten är ett rovdjur och alltså menad att jaga. Om din katt är en innekatt kan det vara svårt för den att få utlopp för sin jaktinstinkt på ett naturligt sätt – men du kan såklart hjälpa till på traven! 

Gör ditt hem till din misses jaktmarker genom att ställa ut mat- och vattenskålar på olika platser. Gör det gärna lite krävande för katten genom att ställa skålarna under eller på hyllor eller andra möbler. Det blir ett äventyr för din kissemiss!

Som den minitiger katten är vill den gärna speja över sina jaktmarker. Genom att placera ett högt klösträd vid ett fönster så ger du din vän en bra och stimulerande utsikt full av intryck. Om faran är framme eller om kurragömmalusten faller på vill din katt gärna ha ett par gömställen att ta skydd på! En Cat Cave blir en perfekt liten grotta att gömma sig i, och den är dessutom en snygg detalj i hemmet.

Aktivera katt

Väck den lugna katten med kattmynta

Örten kattmynta hör till myntafamiljen och är extra attraktiv för katter. Reaktionen som katten får av kattmynta håller oftast i sig ett par minuter, de vänjer sig ganska snabbt vid ämnet. Alla katter reagerar olika på kattmynta, vissa är ointresserade medan andra blir alldeles till sig. Därför kan leksaker med kattmynta vara perfekta träningsredskap som uppmuntrar din katt till att leka, träna och må bra – utan att den ens är medveten om att den faktiskt motionerar. Det finns även godis med kattmynta som du kan använda tillsammans med aktiveringsleksakerna.

Vi har även en spray med kattmynta som du kan spraya på till exempel klöspelaren, då är det större chans att katten väljer klöspelaren framför dina fina möbler.

Laserpekare – du vilar, katten tränar

Luta dig tillbaka i soffan och träna katten samtidigt, går det? Ja, om du införskaffar en laserpekare! Börja med att lysa nära katten för att få uppmärksamhet, rör sedan laserpricken längre bort. De allra flesta katter kvicknar till och börjar busa och leka. Ett utmärkt sätt att få katten att röra sig medan du vilar. Kom ihåg att inte lysa i kattens ögon.

Uteplats och trädgård 

För dig som har uteplats, balkong eller trädgård så kan det vara kul för katten att springa fritt, särskilt under sommartid. Är katten inte van att vara utomhus är det ett bra tips att näta av en del av ytan. Då slipper du att katten rymmer och din lille vän behöver inte bli ängslig och rädd. Tänk på att om din balkong är belägen högre upp en fem meter över marken, så måste den vara försedd med nät eller liknande som förhindrar att katten faller ner och skadar sig. Hos oss hittar du balkongnät som håller katten på rätt sida av balkongväggen. Säkerheten framför allt!

Katten – en trogen promenadkompis

Saknar du uteplats, balkong eller trädgård? Eller planerar du större äventyr för din katt? Det finns jättebra selar för katt och katten vänjer sig oftast lätt vid att ha sele på sig. Nu kan ni bli trogna promenadkompisar. För dig som har en utekatt är det toppen med kattlucka som låter katten gå in och ut som den vill oavsett om du är hemma eller inte.

Kom ihåg att en innekatt som sitter i fönstret och tycks längta ut snabbt kan bli rädd och förvirrad om den släpps ut i det fria. Tänk en extra gång innan du låter missen gå fritt. Särskilt om du bor i ett tätbebyggt område med mycket trafik!

Lycka till med att aktivera din katt! Mjau, vad kul det blir!

Aktivera katt