Goda råd

Goda råd

Aktivera din hund

Att låta hunden få jobba med både kropp och huvud gör hunden oftast gladare och mer harmonisk. Motion är ett måste men det är också viktigt att hunden får chans till stimulerande tankearbete. Nedan följer lite tips och råd om hur du på enkelt sätt kan aktivera och stärka din hunds mentala förmåga.

Aktiveringsboll

Hos oss hittar du en rad olika hundleksaker som fungerar extra bra när du vill aktivera din hund i vardagen. En storsäljare är aktiveringsbollar av olika slag. 


Med en rund aktivitetsboll får hunden rulla bollen så att det godis du stoppat i bollen ramlar ut. I början kan hunden bli frustrerad och försöka tugga sönder bollen innan den lärt sig hur den fungerar. Det är därför viktigt att du är med hunden när den leker med bollen så att varken boll eller hund skadas.


När hunden väl lärt sig rulltekniken brukar det bli bra fart på boll och hund. Flera bollar har den funktionen att man kan ändra svårighetsgraden genom att reglera hålets öppning. Se till att ha godis som inte kladdar, då slipper du göra rent inuti bollen. Ett tips är också att ha i ganska mycket godis i början för att hjälpa hunden på traven innan den blir duktig på att få ut godiset.

Aktivera hund

Aktiveringsspel

I serien Nina Ottosson finns det flera populära aktiveringsspel av både plast och trä. Vissa spel går ut på att godis göms under ihåliga klossar som sedan måste lyftas med munnen för att hunden ska komma åt godiset. I ett annat spel ska hunden skjuta undan brickor för att godiset ska komma fram.

Söka efter godis

Har du mycket att göra hemma behöver det inte betyda att hunden inte hinner aktiveras. Har du en trädgård kan du snabbt kasta ut små godis-bitar över gräsmattan, mana hunden att söka så kommer den jobba hårt för att hitta varenda bit du kastat ut. På så vis får hunden aktivering som den tar på allvar samtidigt som du hinner pyssla med ditt. 

Personsök

Låt hunden få lära sig söka efter personer. Det är en lek som kan varieras i det oändliga och göras i princip varsomhelst. När hunden letar efter personer får den användning för sitt väl utvecklade luktsinne samtidigt som den måste koncentrera sig på uppgiften att följa doftspåret.

För den otränade hunden kan du börja med lätta sökningar. En person håller i hunden medan den andra går och gömmer sig bakom ett träd eller liknande medan hunden ser på. Personen som ska sökas kan dessutom visa att man har godis eller favoritleksaken i handen för hunden och sedan gå och gömma sig för att på så sätt få hunden ännu mer sugen på att leta upp personen. Öka avståndet och gå en bit där hunden inte längre se dig för att öka på svårighetsgraden. När hunden väl blir duktig på att söka kan du gå i cirklar eller göra långa hopp för att göra det svårt för hunden att följa ditt spår. Du kan dessutom träna detta själv på promenaden om du har en lydig hund som stannar kvar till dess du ropar.

Aktivera hund

Twista till er vanliga promenad

Titta runt om dig nästa gång ni är ute och går, när du letar kommer du säkert upptäcka bänkar, sandlådor eller en mur som passar din hunds storlek. Se de befintliga sakerna som hinder och locka upp hunden med en godisbit, belöna den och låt den hoppa ned och fortsätta promenaden. Till sist kommer hunden själv veta var den ska hoppa upp och har snabbt fått en mer utmanande promenad. 

Använd naturen

Lär hunden hoppa över små bäckar, balansera på liggande trädstammar eller bänkar, stora och små stenar gör att hunden måste tänka och träna på att balansera sin vikt på annat sätt för att kunna stå kvar. Var försiktig när ni leker bland fallna trädstammar, det finns alltid en risk att dem börjar rulla, så se noga över området innan. 

Umgås med andra hundar och hundägare

Oavsett var du bor finns det stor chans till att hitta olika träffar som arrangeras där både hundar och ägare kan träffas för att leka och umgås en stund. Vill man ta det ett steg längre kan man börja på kurs eller utbildning inom exempelvis Agility eller Lydnad, kolla med din närmaste länsklubb så finns det ofta flera alternativ.  

Vi önskar dig och din hund lycka till med aktivitetslekarna!