Adoptera hund

Alla hundar förtjänar ett kärleksfullt hem och sin alldeles egna människa. Kan det vara du? I den här artikeln kan du hitta information om hur du adopterar en ny vän.

Adoptera hund från Sverige eller utomlands? 

Det finns många djurhärbärgen i olika delar av Sverige där du kan hitta en ny vän att älska. I många europeiska länder är herrelösa hundar en vanlig syn, men de är inte säkra när de bor på gatorna: de kan bli påkörda, förgiftade eller misshandlade, svälta eller frysa ihjäl. Eftersom det finns så många hemlösa djur utomlands överväger många svenskar internationell adoption.

Risker med adoption

När man överväger adoption är det bra att känna till möjliga risker som kan påverka beslutet. Potentiella riskfaktorer är beteendeproblem och sjukdomar (särskilt hos hundar som adopteras från utlandet). Vanligtvis berättar härbärgena gärna om riskerna eftersom det även ligger i deras intresse att alla adoptioner går väl.

Sjukdomar

Organisationer som verkar utomlands tar hand om alla importkrav som gäller hundar som redan finns på plats. Dessa krav inkluderar vanligtvis vaccinationer och avmaskning. Med dessa åtgärder kan spridning av rabies, parvovirus, valpsjuka, smittsam leverinfektion, kennelhosta, leptospiros, bandmask, loppor och andra parasiter förhindras.

Många organisationer testar även för hjärtmask, giardia och leishmanios innan hunden reser till sitt nya hem. Dessutom rekommenderas nya ägare att avmaska ännu en gång när hunden anländer. Eftersom djursjukdomar alltid är landspecifika bör du läsa om dem i förväg eller fråga organisationen du adopterar från.

När hunden anländer kan den också drabbas av utslag som orsakas av dålig hygien och stressrelaterad diarré. Ofta kan hunden ha fått mat av dålig kvalitet, vilket också kan orsaka synliga problem med till exempel päls och hud. Vanligtvis blir dessa problem bättre med tid och omsorg.

Adoptera hund

Beteendeproblem

Det är förståeligt att jobbiga upplevelser påverkar hundens beteende. Vanliga beteendeproblem hos dem som växt upp i ett tufft klimat är rädsla och separationsångest. Även om räddningsorganisationer gör sitt bästa för att berätta för dig som adopterar om hundens bakgrund och personlighet kan det vara svårt att förutse hur den kommer att bete sig i sitt nya hem. Därför bör den nya ägaren alltid vara beredd på alla typer av situationer.

Å andra sidan, alltför ofta dras dessa djur över en kam och blir orättvist stämplade som aggressiva. Många hemlösa hundar kommer från vanliga familjer innan de blev hemlösa, till exempel på grund av att familjen flyttat eller inte har tillräckligt med pengar för att ta hand om den. Ibland överges hundar utan någon riktig anledning. Om du är osäker på hundens bakgrund är det även möjligt att adoptera en valp: unga hundar är vanligtvis lättare att träna, och det är mer osannolikt att dessa är djupt traumatiserade.

Blyghet och rädsla

Bristande socialisering kan göra att hunden är blyg och avvaktande när den kommer till sin nya familj. Valpar som är födda på gatan får inte samma mänskliga kontakt som valpar som kommer från en uppfödare, och därför kan mänsklig beröring kännas ovan och skrämmande för dem.

Dessutom är djurmisshandel tyvärr fortfarande ganska vanligt i många länder, främst utanför Skandinavien. Om en hund är van vid att människor slår den är det inte konstigt om den visar rädsla så fort en hand närmar sig. Vanligtvis blir det lättare att knyta en fin kontakt när hunden med tiden fått många positiva upplevelser av människor.

Separationsångest 

Adopterade hundar kan även drabbas av separationsångest: när hunden äntligen hittar sin trygga punkt i form av den nya hussen och/eller matten, vill den inte släppa honom eller henne utom synhåll - inte ens när människan måste gå på jobbet. Separationsångest kan visa sig genom skällande, ylande, att förstöra saker och att kissa inomhus. Att hantera stark separationsångest kräver långsiktigt engagemang och ofta professionell hjälp.

Aggressivitet 

Det kan finnas många olika orsaker bakom aggressivt beteende, till exempel traumatiska upplevelser (misshandel, bråk med andra hundar, etc.) och rädslan kan då göra hunden defensiv. De vanligaste förklaringarna till aggressivt beteende är dock hälsoproblem, och därför är det viktigt att utesluta möjlig fysisk sjukdom. När orsaken till hundens aggressiva beteende är klargjort kan ni börja jobba med att bearbeta det. Det är bra att be om hjälp från en professionell hundtränare.

Glöm inte!

Oavsett möjliga risker så finns det många positiva saker med att adoptera. Även om en omhändertagen hund inte har så stor inverkan på världen så gör det en oerhört stor skillnad i just den hundens liv. Många hjärtevärmande berättelser från adoptivföräldrar till hundar bevisar att man kan hitta sin bästa vän även från ett härbärge!

Adoptera hund

När hunden kommer hem

Att hitta hem är som att vinna på lotto för en hund som tidigare bott på ett härbärge – men det är också en betydande livsförändring som kan orsaka stress. Att vänja den nya familjemedlemmen vid sitt nya hem kräver tålamod och tid av ägaren. Du kan hjälpa din vän med följande tips:

 • Köp hem lugnande feromoner från Adaptil i god tid innan hunden anländer. Det kan hjälpa din nya vän att koppla av.
 • En hund som rest från ett annat land kan tycka när den kommer till flygplatsen att det är en stressande och konstig plats. Så bli inte orolig om du inte möts av en viftande svans på en gång (även om detta kan hända också). Var lugn när du närmar dig din nya vän; låt den nosa på din hand och erbjud några godisar.
 • Se till att du har packat med dig en justerbar och stadig Y-sele så att hunden inte kan springa iväg. För att vara på säkra sidan kan du ha två koppel: ett i selen och ett fastsatt i ett halsband.
 • Du kan använda feromon-spray i din bil. Ta även med dig rengöringsprodukter ifall det händer en olycka.
 • Ge hunden lite tid att lära känna sitt nya hem och familj. Se till att den har en lugn plats den kan söka sig till, till exempel en egen hundbädd där ingen stör den. Bjud inte in dina vänner att träffa hunden direkt.
 • Var beredd på att hunden kan bli dålig i magen på grund av den stora livsförändringen och se till att du har probiotika att kunna ge redan innan möjliga symtom visar sig. Om hunden har allvarliga symtom bör du kontakta en veterinär.
 • Du kan gömma hundgodis i hemmet för att din nya familjemedlem tidigt ska få positiva känslor för hemmet.
 • Om hunden är stressad kanske den inte är intresserad av att leka, men om hunden visar tydligt at han eller hon vill leka så är det ett bra sätt att stärka banden mellan er. Aktivitetsleksaker kan även göra att hunden känner sig mer avslappnad.
 • Låt inte hunden gå utomhus direkt. Om den är känslig finns en risk att den blir rädd och springer bort. Var även uppmärksam om du tar med din hund till en hundpark: stängslet kanske inte är tillräckligt högt för en akrobatisk vovve.
 • Vänj din nya familjemedlem vid att vara ensam gradvis. Samma råd gäller både för vuxna och valpar.
 • Lär av härbärgets erfarenheter och be dem om råd.

Fler tips kan du hitta i vår valpguide!

Notera! En hund som kommer från utlandet bör avmaskas igen två veckor efter ankomst. Kontrollera också att den inte har några parasiter. Träffa inte andra hundar under de första veckorna och plocka upp hundens avföring för att förhindra att endoparasiter sprider sig.

Andra sätt att hjälpa till

Alla har inte möjlighet att ta emot ett hemlöst djur – men lyckligtvis finns det andra sätt att hjälpa:

 • Organisationer arbetar främst med donerade pengar och de behöver det för mat, veterinärkostnader och andra utgifter. Med donerade pengar kan organisationer ofta sterilisera hundar för att förhindra att nya hemlösa valpar kommer till världen. Vissa organisationer tar även emot donationer i form av mat, tillbehör och till och med gamla lakan och handdukar.
 • Att vara fosterhem är ett stort engagemang, men det är ofta mycket givande. Härbärgen är inte idealiska hem för hundar och därför är den hemliknande miljön ett mycket bättre alternativ. I ett fosterhem får hunden veta hur man beter sig i ett hem och vanligtvis kan denna miljö minska stressen. Genom att ta hand om en hund gör du plats för ett annat hemlöst djur i härbärget.
 • Du kan även ge av din tid i form av volontärarbete. Om du inte kan arbeta på något härbärge kan du kanske hjälpa till med att samla in donationer.
 • Hundar som adopteras till Sverige kan behöva en flygeskort. Så om du ska resa kan du erbjuda dig att följa en resande hund.